Amerykańska
odmiana ogólnoużytkowa. Nadaje się do bezpośredniej konsumpcji, a także do wykonania aromatycznego wino. Idealna na sok.
Średnio-późny okres dojrzewania. Ma opinię takiej, co to w
naszym klimacie nie dojrzewa. Moja ocena jest taka, że ta opinia w dużej
mierze powstała dlatego, że Alden jest niezmiernie plenny i po prostu co
roku się przeciąża. Przeciążony znacznie później dojrzewa. Znalazłem
na niego sposób i bezpośrednio po kwitnieniu ok 50% gron wycinam. Po redukcji plonu dojrzewa o wiele wcześniej. Po
takim zabiegu dorosły krzew i tak daje bardzo duży plon, który w całości
dojrzewa. Mrozoodporność i podwyższona odporność na choroby predysponują go w pełni do uprawy gruntowej.
Koniecznie trzeba go uprawiać w dużych formach ponieważ silnie rośnie i lepiej plonuje. Podskubywać grona można już pod koniec sierpnia. Pełną
dojrzałość osiąga na przełomie września i października. Grona mogą
długo wisieć na krzewach, praktycznie do pierwszych silniejszych przymrozków.
Krzew rośnie bardzo silnie, latorośla są grube i długie. Liście ma
bardzo duże, od dołu silnie omszone. Jesienią przebarwiają się na
intensywny czerwony kolor, (często w zygzaki) z żółtym unerwieniem, co
sprawia, że krzewy mają bardzo efektowny, dekoracyjny wygląd. Grona
luźne o masie 200-500 gram. Jagody owalne 20x 25 mm, ciemno granatowe,
bardzo smaczne, aromatyczne, z wyczuwalnym smakiem czarnej
porzeczki. Dobrze plonuje w dużych przestrzennych formach. Posiada
podwyższoną mrozoodporność (-27 st. C). Podwyższona jest także odporność
na choroby. Na ciepłych stanowiskach (pod ścianami, murami) udaje się
na terenie całego kraju. Od kilku lat niezawodnie u mnie plonuje.