poniedziałek, 16 stycznia 2017

ALDEN



Amerykańska odmiana ogólnoużytkowa. Nadaje się do bezpośredniej konsumpcji, a także do wykonania aromatycznego wino. Idealna na sok. Średnio-późny okres dojrzewania. Ma opinię takiej, co to w naszym klimacie nie dojrzewa. Moja ocena jest taka, że ta opinia w dużej mierze powstała dlatego, że Alden jest niezmiernie plenny i po prostu co roku się przeciąża. Przeciążony znacznie później dojrzewa. Znalazłem na niego sposób i bezpośrednio po kwitnieniu ok 50% gron wycinam. Po redukcji plonu dojrzewa o wiele wcześniej. Po takim zabiegu dorosły krzew i tak daje bardzo duży plon, który w całości dojrzewa. Mrozoodporność i podwyższona odporność na choroby predysponują go w pełni do uprawy gruntowej. Koniecznie trzeba go uprawiać w dużych formach ponieważ silnie rośnie i lepiej plonuje. Podskubywać grona można już pod koniec sierpnia. Pełną dojrzałość osiąga na przełomie września i października. Grona mogą długo wisieć  na krzewach, praktycznie do pierwszych silniejszych przymrozków.  Krzew rośnie bardzo silnie, latorośla są grube i długie. Liście ma bardzo duże, od dołu silnie omszone. Jesienią przebarwiają się na intensywny czerwony kolor, (często w zygzaki) z żółtym unerwieniem, co sprawia, że krzewy mają bardzo efektowny, dekoracyjny wygląd. Grona luźne o masie  200-500 gram. Jagody owalne 20x 25 mm, ciemno granatowe, bardzo smaczne, aromatyczne, z wyczuwalnym smakiem czarnej porzeczki. Dobrze plonuje w dużych przestrzennych formach. Posiada podwyższoną mrozoodporność (-27 st. C). Podwyższona jest także odporność na choroby. Na ciepłych stanowiskach (pod ścianami, murami) udaje się na terenie całego kraju. Od kilku lat niezawodnie u mnie plonuje.
Więcej zdjęć 

Dołącz do nas na Fb