Nowa
niemiecka odmiana przeznaczona zarówno do wyrobu wina jak również ze względu na
smaczne owoce, dość duże i ładne grona, do bezpośredniego spożycia. W opisach
tej odmiany podaje się masę gron 150-180g. Z moich obserwacji wynika, że na
glebach cięższych i żyznych grona te są o wiele większe. Jagody czarne, okrągłe
15 mm i więcej. Jest to v.vinifera, o dość dobrej, jak na vinifery
mrozoodporności. Podaje się -24*C. W trakcie silnych mrozów w lutym 2010 r,
które nastąpiły po ok. 2 tygodniowym okresie znacznego ocieplenia, wszystkie
krzewy wymarzły mi do ziemi, a jeden całkowicie. Świadczy to, że musiało dojść
do rozhartowania i teoretyczna mrozoodporność znacząco spadła. W mojej ocenie
odmiana powinna być okrywana na zimę. Ja jej jednak nie okrywam. Testuję jej
mrozoodporność w mojej lokalizacji. Pełną dojrzałość osiąga stosunkowo późno-koniec
września/początek października. Krzewy rosną silnie. Odmiana ma podwyższoną
wrażliwość na mączniaka prawdziwego i pod tym kątem należy ją monitorować i
chronić chemicznie. Uzyskuje z niej dobre wino odmianowe. Z 6 krzewów uzyskałem w 2016r ok 30 kg gron.
Moszcz zawiera relatywnie mało kwasów i w kupażu z innymi ciemnymi odmianami, o wyższej kwasowości obniża kwasowość ogólna moszczu.
Więcej zdjęć
Moje filmy na You Tube
1. Winorośl- drewno
2. Winorośl- latorośl
3 Winorośl- łoza
4. Winorośl- wilk
5. Winorośl- pasierb
6. Winorośl- latorośl syleptyczna
7. Winorośl- pąk
8. Winorośl- podstawy cięcia
9. Winorośl-letnie cięcie latorośli
10. Winorośl, usuwanie liści z okolicy gron
11. Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy sznura cz. I
12.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy sznura cz. II
13.Cięcie winorośli-wyprowadzanie formy Guyota I rok
14.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy Guyota II rok
15.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy Guyota III rok
16.Cięcie winorośli-wyprowadzanie formy Guyota IV rok
17.Cięcie winorośli-przykłady
18. Cięcie łozy winorosli przed ukorzenianiem
19. Winorośl Aloszenkin
20. Winorośl Palatina
21. Winorośl Kiszmisz Zaporoski
22. Winorośl, Iliczewskij Rannij
23. Gradobicie i jego skutki w winnicy
24. Gradobicie 11 sierpnia 2017
25. Winorośl, dwa tygodnie po gradobiciu
26. Winorośl, kwiatostany we wrześniu
27. Grona winorośli po gradobiciu
28. Aloszenkin zmasakrowany przez grad
29. Liście po gradobiciu
30. Winnica kapitana, gradobicie
1. Winorośl- drewno
2. Winorośl- latorośl
3 Winorośl- łoza
4. Winorośl- wilk
5. Winorośl- pasierb
6. Winorośl- latorośl syleptyczna
7. Winorośl- pąk
8. Winorośl- podstawy cięcia
9. Winorośl-letnie cięcie latorośli
10. Winorośl, usuwanie liści z okolicy gron
11. Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy sznura cz. I
12.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy sznura cz. II
13.Cięcie winorośli-wyprowadzanie formy Guyota I rok
14.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy Guyota II rok
15.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy Guyota III rok
16.Cięcie winorośli-wyprowadzanie formy Guyota IV rok
17.Cięcie winorośli-przykłady
18. Cięcie łozy winorosli przed ukorzenianiem
19. Winorośl Aloszenkin
20. Winorośl Palatina
21. Winorośl Kiszmisz Zaporoski
22. Winorośl, Iliczewskij Rannij
23. Gradobicie i jego skutki w winnicy
24. Gradobicie 11 sierpnia 2017
25. Winorośl, dwa tygodnie po gradobiciu
26. Winorośl, kwiatostany we wrześniu
27. Grona winorośli po gradobiciu
28. Aloszenkin zmasakrowany przez grad
29. Liście po gradobiciu
30. Winnica kapitana, gradobicie
31. Gronowe
gejzery