Założenia przed przystąpieniem do prac nad piecykiem były następujące:
1. Prosta konstrukcja,
2. Prosta obsługa,
3. Minimalny koszt materiałów,
4. Niski koszt paliwa na jednostkę czasu palenia,
5. Zadowalająca sprawność cieplna,
5. Minimalna szkodliwość dla środowiska.
Po mało zadowalających próbach z brykietami trocinowymi skierowałem swoją uwagę na pellet trocinowy. Koszt takiego paliwa nie przekracza 1 zł/kg.
Materiały:
1. Puszki po karmie dla psa 1250 gr- 2 szt
2. Siatka o drobnych oczkach przez którą nie może przelatywać pellet.
3. Pellet
Wykonanie:
W dnie jednej puszki wycinamy okrągły otwór o średnicy 2-3 cm. Z prostokątnego kawałka siateczki zwijamy walec o średnicy 3 cm i wysokości równej wysokości jednej puszki. Walec związujemy cienkim drutem. Dno drugiej puszki nacinamy 3 razy po jego średnicy, tak aby utworzyć 6 jednakowych klinów. Kliny zaginamy częściowo do wnętrza puszki. Piecyk gotowy.
Rozpalanie:
Dolną puszkę z małym otworem ustawimy na stabilnej podstawie w ten sposób aby zapewnić dopływ powietrza do otworu. Ja użyłem cegły i dwóch kawałków płytki ceramicznej. Zmieniając odległość kawałków płytek względem siebie można regulować ilość dopływającego do piecyka powietrza. Do wnętrza dolnej puszki wstawiamy centralnie na otwór w dnie walec z siatki i wsypujemy pellet pomiędzy puszkę a siatkę. Wewnątrz siatki pozostawiamy otwarty pionowy kanał. Będzie nam potrzebne ok 650 g pelletu. Górną warstwę pelletu polewamy niewielką ilością łatwopalnego płynu. Ja użyłem benzyny. Należy chwile odczekać i przy użyciu zapalarki ostrożnie podpalić pellet. Benzyna zaraz po wlaniu zapala się wybuchowo, po chwili zapala się spokojnym ogniem. Suchy pellet rozpala się bardzo łatwo , dlatego wystarcza niewielka ilość benzyny. Zamiast benzyny można użyć podpałki do grila. Na dolną puszkę zakładamy "komin" wcześniej wykonany z drugiej puszki i tak rozpalony piecyk pali się bezobsługowo ok 45 min. Koszt jednego cyklu palenia piecyka nie przekracza 80-90 gr.
Film
1. Winorośl- drewno
2. Winorośl- latorośl
3 Winorośl- łoza
4. Winorośl- wilk
5. Winorośl- pasierb
6. Winorośl- latorośl syleptyczna
7. Winorośl- pąk
8. Winorośl- podstawy cięcia
9. Winorośl-letnie cięcie latorośli
10. Winorośl, usuwanie liści z okolicy gron
11. Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy sznura cz. I
12.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy sznura cz. II
13.Cięcie winorośli-wyprowadzanie formy Guyota I rok
14.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy Guyota II rok
15.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy Guyota III rok
16.Cięcie winorośli-wyprowadzanie formy Guyota IV rok
17.Cięcie winorośli-przykłady
18. Cięcie łozy winorosli przed ukorzenianiem
19. Winorośl Aloszenkin
20. Winorośl Palatina
21. Winorośl Kiszmisz Zaporoski
22. Winorośl, Iliczewskij Rannij
23. Gradobicie i jego skutki w winnicy
24. Gradobicie 11 sierpnia 2017
25. Winorośl, dwa tygodnie po gradobiciu
26. Winorośl, kwiatostany we wrześniu
27. Grona winorośli po gradobiciu
28. Aloszenkin zmasakrowany przez grad
29. Liście po gradobiciu
30. Winnica kapitana, gradobicie