czwartek, 13 grudnia 2018

UKORZENIANIE W WODZIE




            Wszystkim, którzy myślą o zrobieniu własnej sadzonki winorośli, chcę pokazać kolejny prosty i w miarę pewny sposób na ukorzenianie łozy (sztobów). Jedyne co nam będzie potrzebne to odpowiednio wysoka butelka po wodzie mineralnej i nożyczki. W górnej części butelki, wokoło nakrętki wycinamy kilka otworów o średnicy ok. 1,5 cm. Liczba otworów zależna jest od ilości sztobrów, które planujemy ukorzeniać. Z uwagi na nadmierne zagęszczenie, nie polecam ukorzeniania więcej niż 10 sztuk w jednej butelce. Sztobry do ukorzeniania dobieramy tak by były  zbliżone długością do wysokości butelki. 
Dolne fragmenty sztobrów przycinamy tuż pod najniższym węzłem i usuwamy pąk,


 a górne 2-3 cm nad najwyższym pąkiem.



 Ze sztobrów wycinamy wszystkie pąki, pozostawiając tylko jeden, najwyższy. Na najniższym węźle możemy wykonać kilka pionowych zadrapań. 


Na dno wcześniej przygotowanej butelki wlewamy ok. 2 cm wody, a przez wycięte otwory wokoło nakrętki wkładamy do butelki sztobry tak by ich stopki były zanurzone w wodzie, a pozostawiony górny pąk, wystawał ponad butelkę.


 Tak przygotowaną butelkę ze sztobrami ustawiamy na parapecie w okolicy grzejnika lub innym ciepłym miejscu i czekamy.  Po upływie ok 2-3 tygodni na dole sztobrów powinien się pojawić kalus i pierwsze korzenie.






  a u góry pokaźnych rozmiarów latorośla.


 Te duże latorośla, przy braku dobrze rozwiniętego systemu korzeniowego, to niezbyt korzystne zjawisko, ale materiał zapasowy zgromadzony w sztobrach powinien utrzymać nasze zielone przyrosty przy życiu do czasu wytworzenia odpowiedniego systemu korzeniowego.

Po 3-4 tygodniach nasze sadzonki powinny wyglądać u dołu tak

 a u góry tak

Na tym etapie należy je przesadzić do stałego podłoża