sobota, 14 stycznia 2017

ARON


 

Jasna węgierska, średnio-późna, odmiana deserowa. Średnia siła wzrost krzewów, które nie wykazują tendencji do zagęszczania pasierbami. Na młodych krzewach grona są średniej wielkości, o masie 400-600 g. Na glebach żyznych, starsze krzewy wydaja grona duże i b. duże, o masie nawet powyżej 1000g. Grona maja kształt wydłużonego stożka, są zwarte i bardzo ładnie się prezentują. Odmiana zapyla się bardzo dobrze. Jagody lekko owalne, średniej wielkości 25x20 mm. Wielkość jagód w gronach wyrównana, od nasłonecznionej strony ze złocistym rumieńcem. Miąższ jagód jest soczysty, smak prosty, umiarkowanie słodki, bardziej winny. Jagody nie pękają, nie zauważyłem żeby były uszkadzane przez owady i nie gniją. Mrozoodporność na poziomie -23*C. Uprawiam tę odmianę wiele lat, najczęściej bez okrycia i nie zaobserwowałem uszkodzeń mrozowych po zimach. Cenną cechą odmiany jest również podwyższona odporność na wiosenne uszkodzenia przymrozkowi i duża odporność na choroby grzybowe. Jest plenna i nie należy pozostawiać na latorośli więcej niż jednego grona. W uprawie szpalerowej krzew nie powinien być obciążany bardziej niż 5-cioma  gronami. Jest to mało znana w Polsce odmiana, a w mojej ocenie godna polecenia do amatorskich upraw, szczególnie w cieplejszych rejonach, o dłuższym okresie wegetacji. Właściwie prowadzony dobrze udaje się w uprawie gruntowej. Owocuje u mnie już wiele lat i regularnie plonuje.
 Więcej zdjęć


Moje filmy na You Tube

Dołącz do nas na Fb