ARON
Jasna węgierska, średnio-późna, odmiana deserowa. Średnia siła wzrost
krzewów, które nie wykazują tendencji do zagęszczania pasierbami. Na młodych
krzewach grona są średniej wielkości, o masie
400-600 g. Na glebach żyznych, starsze krzewy wydaja grona duże i b. duże, o
masie nawet powyżej 1000g. Grona maja kształt wydłużonego stożka, są zwarte i bardzo
ładnie się prezentują. Odmiana zapyla się bardzo
dobrze. Jagody lekko owalne, średniej
wielkości 25x20 mm. Wielkość jagód w gronach wyrównana, od nasłonecznionej strony ze złocistym rumieńcem. Miąższ jagód jest soczysty,
smak prosty, umiarkowanie słodki, bardziej winny. Jagody nie pękają, nie
zauważyłem żeby były uszkadzane przez owady i nie gniją. Mrozoodporność na poziomie -23*C. Uprawiam tę odmianę
wiele lat, najczęściej bez okrycia i nie zaobserwowałem uszkodzeń mrozowych po
zimach. Cenną cechą odmiany jest również podwyższona odporność na wiosenne
uszkodzenia przymrozkowi i duża odporność na choroby grzybowe. Jest plenna i nie należy pozostawiać na latorośli więcej niż
jednego grona. W uprawie szpalerowej krzew nie powinien być obciążany bardziej
niż 5-cioma gronami. Jest to mało znana w Polsce odmiana, a w mojej ocenie
godna polecenia do amatorskich upraw, szczególnie w cieplejszych rejonach, o
dłuższym okresie wegetacji. Właściwie prowadzony
dobrze udaje się w uprawie gruntowej. Owocuje u mnie już wiele lat i regularnie
plonuje.