środa, 25 stycznia 2017

ZWALCZANIE MACZNIAKA RZEKOMEGO W UPRAWIE AMATORSKIEJ




Proponowany sposób ochrony przed mączniakiem rzekomym jest dedykowany dla niewielkich amatorskich upraw winorośli, w których nasadzenia stanowi  wiele różnorodnych odmian. Żeby z powodzeniem stosować prezentowaną strategię najlepiej uprawiać co najmniej kilka odmian, w tym również winorośl szlachetną (vitus vinifera). Ponieważ jednym z istotniejszych elementów strategii jest jak najwcześniejsze wykrycie pierwszych objawów infekcji pierwotnej na odmianach tzw. wskaźnikowych, czyli najwrażliwszych na infekcję dobrze jest uprawiać chociaż jedną odmianę o dużej wrażliwości np. Chrupkę Złotą. Inny niezbędny element strategii to wolny czas, którym musi dysponować ogrodnik, w okresach zagrożenia patogenem. Kolejny, to wiedza na temat tego, które z uprawianych odmian są najwrażliwsze na patogena i umiejętność rozpoznanie pierwszych objawów na liściach. Do takich wrażliwych należą min. właśnie v.vinifery. Wolny czas jest natomiast potrzebny na codzienne lustrowanie, najlepiej wszystkich krzewów. Jeżeli jest to niemożliwe to powinno wystarczyć sprawdzanie odmian wrażliwych (wskaźnikowych). Nie zajmuje to wiele czasu. Osoby o większym doświadczeniu, bacznie analizujący przebieg pogody potrafią rozpoznać okres zagrożenia infekcją i wiedzą kiedy rozpocząć obserwację. Większość osób ma jednak z tym problem. Z moich obserwacji wynika, że połowa maja to moment od, którego powinniśmy zacząć bacznie przyglądać się liściom. Gdy w trakcie sprawdzania natrafimy na powierzchni liści pojedyncze, żółte, niewielkie, okrągłe plamki, które pod światło wyraźnie prześwitują, błyszczą i wyglądają jakby były tłuste to natrafiliśmy na pierwsze objawy infekcji pierwotnej mączniaka rzekomego. Ujawnienie takich zarodnikujących plam, to już pewien problem, ale jeszcze nie tragedia.


 



 


 

 

 


 


Takie plamki po około 48 godzinach od wystąpienia zaczynają rozsiewać zarodniki. Zarodnikujące plamy to takie, które wytworzyły pod spodem liścia biały nalot. Wczesne wykrycie pierwszych plamek umożliwia skuteczne zastosowanie ochrony tzw. po infekcji. Liście ze śladami infekcji natychmiast po ujawnieniu usuwamy i pryskam całą uprawę interwencyjnym fungicydem układowym. Zarejestrowany w Polsce na winorośl jest Ridomil Gold Pepite. Należy uznać, że zabieg jest działaniem interwencyjnym, gdyż najprawdopodobniej poza infekcjami, które dały objawy i zostały ujawnione, jest już wiele innych infekcji, które rozwijają się jeszcze bezobjawowo. Od właściwego zainfekowania do czasu wystąpienia pierwszych objawów i zarodnikowania mija zwykle 7-10 dni. W tym okresie musimy zdążyć wykonać oprysk. Oprysk w tym czasie możne okazać się spóźniony dla niektórych infekcji, przebiegających jeszcze bezobjawowo. Dzieje się tak, ponieważ infekcje starsze niż 5 dni, a jeszcze bezobjawowe mają podwyższoną oporność na działanie Ridomilu. Po oberwaniu liści ze śladami infekcji stosujemy wspomniany Ridomil Gold Pepite w stężeniu 0,25%. Niższe stężenie (zalecane przez producenta) w tej strategii jest nieskuteczne. Usunięcie liści z widocznymi objawami i oprysk zazwyczaj skutecznie blokują dalszy rozwój infekcji i w sprzyjających okolicznościach ( likwidacja starszych infekcji bezobjawowych) całkowicie przerywają cykl rozwojowy grzyba i zabezpieczają zdrowe tkanki przed kolejnymi infekcjami. . Może się jednak zdarzyć że pozostające na krzewach starsze infekcje bezobjawowe, które wykazują dużą oporność na działanie Ridomilu mimo zabiegu wejdą w fazę objawową i zarodnikowanie. W takiej sytuacji mamy jednak do czynienia z bardzo istotnym ograniczeniem ognisk infekcji pierwotnych, co znacząco ułatwia dalsze działania. Z uwagi na ewentualność wystąpienia przetrwałych infekcji bardzo ważne jest by w kolejnych dniach po pierwszym zabiegu nadal sprawdzać krzewy pod kątem wystąpienia pierwszych objawów infekcji pierwotnej. W przypadku stwierdzenia takich infekcji nadal systematycznie usuwamy zainfekowane liście i zabieg Ridomilem powtarzamy po 7 dniach. Ridomil w sezonie możemy stosować trzykrotnie.


Infekcja mączniaka rzekomego w lipcu i później nie jest już tak groźny jak w maju i czerwcu, i najczęściej występuje w górnej części krzewu. Starsze liście maja dużo mniejszą wrażliwość na patogena, a infekcji ulegają głównie młode liście na pasierbach. Stare mniej wrażliwe liście ochraniają również młodsze, na przyciętych dolnych pasierbach. Istotnym działaniem profilaktycznym jest systematyczne wycinanie górnych pasierbów. Dotyczy to nie tylko zainfekowanych, ale wszystkich bez wyjątku. Ściślej ujmując wystarczy je skracać aby nie wystawały poza zasadniczą bryłę szpalerów (krzewów). Grona wraz ze zwiększaniem poziomu cukru w jagodach, nabywają całkowitej odporności i w trakcie późnych infekcji są bezpieczne.
Przeoczona infekcja pierwotna, prowadzi do masowego zarodnikowania i infekcji wtórnej, z którą jest już dużo trudniej walczyć. Dodatkowym utrudnieniem w zwalczaniu późnych infekcji są długie okresy karencji , uniemożliwiające zastosowanie fungicydów układowych.
Objawy infekcji wtórnej na górnej powierzchni liścia mogą mieć różnorodny charakter, natomiast pod spodem liścia zawsze występuje jasny nalot.
Przykłady infekcji wtórnej

















Zaletą proponowanej strategii ochrony jest ograniczenie liczby zabiegów chemicznych przeciwko mączniakowi rzekomemu do niezbędnego minimum. W latach o niskiej presji tego grzyba infekcja może nie wystąpić i ochrona chemiczna będzie zbędna. Niewątpliwym utrudnieniem, a jednocześnie koniecznym warunkiem do spełnienia jest systematyczna obserwacja uprawy. W dużych winnicach, o jednorodnych nasadzeniach taka strategia ochrony jest niemożliwa do zastosowania, z uwagi na możliwość wystąpienia w jednym czasie dużej ilości ognisk infekcji pierwotnej. Usunięcie dużej ilości zainfekowanych liści było by bardzo pracochłonne i raczej niemożliwe. W mojej amatorskiej, wieloodmianowej winnicy doskonale się sprawdza od kilku lat, dlatego dzielę się tym z Wami.





 Moje filmy na You Tube

1.  Winorośl- drewno
2.  Winorośl- latorośl
3   Winorośl- łoza
4.  Winorośl- wilk
5. Winorośl- pasierb
6. Winorośl- latorośl syleptyczna
7. Winorośl- pąk
8.  Winorośl- podstawy cięcia
9.  Winorośl-letnie cięcie latorośli
10. Winorośl, usuwanie liści z okolicy gron
11. Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy sznura cz. I
12.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy sznura cz. II
13.Cięcie winorośli-wyprowadzanie formy Guyota I rok
14.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy Guyota II rok
15.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy Guyota III rok
16.Cięcie winorośli-wyprowadzanie formy Guyota IV rok
17.Cięcie winorośli-przykłady
18. Cięcie łozy winorosli przed ukorzenianiem
19. Winorośl Aloszenkin
20. Winorośl Palatina
21. Winorośl Kiszmisz Zaporoski
22. Winorośl, Iliczewskij Rannij
23. Gradobicie i jego skutki w winnicy
24. Gradobicie 11 sierpnia 2017
25. Winorośl, dwa tygodnie po gradobiciu
26. Winorośl, kwiatostany we wrześniu
27. Grona winorośli po gradobiciu
28. Aloszenkin zmasakrowany przez grad
29. Liście po gradobiciu
30. Winnica kapitana, gradobicie