Proponowany sposób ochrony przed
mączniakiem rzekomym jest dedykowany dla niewielkich amatorskich upraw
winorośli, w których nasadzenia stanowi wiele różnorodnych odmian. Żeby
z powodzeniem stosować prezentowaną strategię najlepiej uprawiać co najmniej
kilka odmian, w tym również winorośl szlachetną (vitus vinifera). Ponieważ
jednym z istotniejszych elementów strategii jest jak najwcześniejsze wykrycie
pierwszych objawów infekcji pierwotnej na odmianach tzw. wskaźnikowych, czyli
najwrażliwszych na infekcję dobrze jest uprawiać chociaż jedną odmianę o dużej
wrażliwości np. Chrupkę Złotą. Inny niezbędny element strategii to wolny czas,
którym musi dysponować ogrodnik, w okresach zagrożenia patogenem. Kolejny, to
wiedza na temat tego, które z uprawianych odmian są najwrażliwsze na patogena i
umiejętność rozpoznanie pierwszych objawów na liściach. Do takich wrażliwych należą
min. właśnie v.vinifery. Wolny czas jest natomiast potrzebny na codzienne
lustrowanie, najlepiej wszystkich krzewów. Jeżeli jest to niemożliwe to powinno
wystarczyć sprawdzanie odmian wrażliwych (wskaźnikowych). Nie zajmuje to wiele czasu. Osoby o
większym doświadczeniu, bacznie analizujący przebieg pogody potrafią rozpoznać
okres zagrożenia infekcją i wiedzą kiedy rozpocząć obserwację. Większość osób
ma jednak z tym problem. Z moich obserwacji wynika, że połowa maja to moment
od, którego powinniśmy zacząć bacznie przyglądać się liściom. Gdy w trakcie
sprawdzania natrafimy na powierzchni liści pojedyncze, żółte, niewielkie,
okrągłe plamki, które pod światło wyraźnie prześwitują, błyszczą i wyglądają
jakby były tłuste to natrafiliśmy na pierwsze objawy infekcji pierwotnej
mączniaka rzekomego. Ujawnienie takich zarodnikujących plam, to już pewien
problem, ale jeszcze nie tragedia.
⇰
Takie plamki po około 48
godzinach od wystąpienia zaczynają rozsiewać zarodniki. Zarodnikujące plamy to
takie, które wytworzyły pod spodem liścia biały nalot. Wczesne wykrycie
pierwszych plamek umożliwia skuteczne zastosowanie ochrony tzw. po infekcji. Liście
ze śladami infekcji natychmiast po ujawnieniu usuwamy i pryskam całą uprawę interwencyjnym
fungicydem układowym. Zarejestrowany w Polsce na winorośl jest Ridomil Gold
Pepite. Należy uznać, że zabieg jest działaniem interwencyjnym, gdyż
najprawdopodobniej poza infekcjami, które dały objawy i zostały ujawnione, jest
już wiele innych infekcji, które rozwijają się jeszcze bezobjawowo. Od
właściwego zainfekowania do czasu wystąpienia pierwszych objawów i
zarodnikowania mija zwykle 7-10 dni. W tym okresie musimy zdążyć wykonać
oprysk. Oprysk w tym czasie możne okazać się spóźniony dla niektórych infekcji,
przebiegających jeszcze bezobjawowo. Dzieje się tak, ponieważ infekcje starsze
niż 5 dni, a jeszcze bezobjawowe mają podwyższoną oporność na działanie
Ridomilu. Po oberwaniu liści ze śladami infekcji stosujemy wspomniany Ridomil
Gold Pepite w stężeniu 0,25%. Niższe stężenie (zalecane przez producenta) w tej
strategii jest nieskuteczne. Usunięcie liści z widocznymi objawami i oprysk zazwyczaj
skutecznie blokują dalszy rozwój infekcji i w sprzyjających okolicznościach (
likwidacja starszych infekcji bezobjawowych) całkowicie przerywają cykl
rozwojowy grzyba i zabezpieczają zdrowe tkanki przed kolejnymi infekcjami. .
Może się jednak zdarzyć że pozostające na krzewach starsze infekcje bezobjawowe,
które wykazują dużą oporność na działanie Ridomilu mimo zabiegu wejdą w fazę
objawową i zarodnikowanie. W takiej sytuacji mamy jednak do czynienia z bardzo
istotnym ograniczeniem ognisk infekcji pierwotnych, co znacząco ułatwia dalsze
działania. Z uwagi na ewentualność wystąpienia przetrwałych infekcji bardzo
ważne jest by w kolejnych dniach po pierwszym zabiegu nadal sprawdzać krzewy
pod kątem wystąpienia pierwszych objawów infekcji pierwotnej. W przypadku
stwierdzenia takich infekcji nadal systematycznie usuwamy zainfekowane liście i
zabieg Ridomilem powtarzamy po 7 dniach. Ridomil w sezonie możemy stosować
trzykrotnie.
Infekcja mączniaka rzekomego w
lipcu i później nie jest już tak groźny jak w maju i czerwcu, i najczęściej
występuje w górnej części krzewu. Starsze liście maja dużo mniejszą wrażliwość
na patogena, a infekcji ulegają głównie młode liście na pasierbach. Stare mniej wrażliwe
liście ochraniają również młodsze, na przyciętych dolnych pasierbach. Istotnym
działaniem profilaktycznym jest systematyczne wycinanie górnych pasierbów. Dotyczy to nie
tylko zainfekowanych, ale wszystkich bez wyjątku. Ściślej ujmując wystarczy je
skracać aby nie wystawały poza zasadniczą bryłę szpalerów (krzewów). Grona wraz
ze zwiększaniem poziomu cukru w jagodach, nabywają całkowitej odporności i w trakcie późnych infekcji są bezpieczne.
Przeoczona infekcja pierwotna,
prowadzi do masowego zarodnikowania i infekcji wtórnej, z którą jest już dużo
trudniej walczyć. Dodatkowym utrudnieniem w zwalczaniu późnych infekcji są długie okresy karencji , uniemożliwiające zastosowanie fungicydów układowych.
Objawy infekcji wtórnej na górnej powierzchni liścia mogą mieć
różnorodny charakter, natomiast pod spodem liścia zawsze występuje jasny nalot.
Przykłady infekcji wtórnej
Zaletą proponowanej strategii ochrony jest ograniczenie liczby zabiegów chemicznych przeciwko mączniakowi rzekomemu do niezbędnego minimum. W latach o niskiej presji tego grzyba infekcja może nie wystąpić i ochrona chemiczna będzie zbędna. Niewątpliwym utrudnieniem, a jednocześnie koniecznym warunkiem do spełnienia jest systematyczna obserwacja uprawy. W dużych winnicach, o jednorodnych nasadzeniach taka strategia ochrony jest niemożliwa do zastosowania, z uwagi na możliwość wystąpienia w jednym czasie dużej ilości ognisk infekcji pierwotnej. Usunięcie dużej ilości zainfekowanych liści było by bardzo pracochłonne i raczej niemożliwe. W mojej amatorskiej, wieloodmianowej winnicy doskonale się sprawdza od kilku lat, dlatego dzielę się tym z Wami.
Moje filmy na You Tube
1. Winorośl- drewno
2. Winorośl- latorośl
3 Winorośl- łoza
4. Winorośl- wilk
5. Winorośl- pasierb
6. Winorośl- latorośl syleptyczna
7. Winorośl- pąk
8. Winorośl- podstawy cięcia
9. Winorośl-letnie cięcie latorośli
10. Winorośl, usuwanie liści z okolicy gron
11. Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy sznura cz. I
12.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy sznura cz. II
13.Cięcie winorośli-wyprowadzanie formy Guyota I rok
14.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy Guyota II rok
15.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy Guyota III rok
16.Cięcie winorośli-wyprowadzanie formy Guyota IV rok
17.Cięcie winorośli-przykłady
18. Cięcie łozy winorosli przed ukorzenianiem
19. Winorośl Aloszenkin
20. Winorośl Palatina
21. Winorośl Kiszmisz Zaporoski
22. Winorośl, Iliczewskij Rannij
23. Gradobicie i jego skutki w winnicy
24. Gradobicie 11 sierpnia 2017
25. Winorośl, dwa tygodnie po gradobiciu
26. Winorośl, kwiatostany we wrześniu
27. Grona winorośli po gradobiciu
28. Aloszenkin zmasakrowany przez grad
29. Liście po gradobiciu
30. Winnica kapitana, gradobicie
Moje filmy na You Tube
1. Winorośl- drewno
2. Winorośl- latorośl
3 Winorośl- łoza
4. Winorośl- wilk
5. Winorośl- pasierb
6. Winorośl- latorośl syleptyczna
7. Winorośl- pąk
8. Winorośl- podstawy cięcia
9. Winorośl-letnie cięcie latorośli
10. Winorośl, usuwanie liści z okolicy gron
11. Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy sznura cz. I
12.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy sznura cz. II
13.Cięcie winorośli-wyprowadzanie formy Guyota I rok
14.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy Guyota II rok
15.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy Guyota III rok
16.Cięcie winorośli-wyprowadzanie formy Guyota IV rok
17.Cięcie winorośli-przykłady
18. Cięcie łozy winorosli przed ukorzenianiem
19. Winorośl Aloszenkin
20. Winorośl Palatina
21. Winorośl Kiszmisz Zaporoski
22. Winorośl, Iliczewskij Rannij
23. Gradobicie i jego skutki w winnicy
24. Gradobicie 11 sierpnia 2017
25. Winorośl, dwa tygodnie po gradobiciu
26. Winorośl, kwiatostany we wrześniu
27. Grona winorośli po gradobiciu
28. Aloszenkin zmasakrowany przez grad
29. Liście po gradobiciu
30. Winnica kapitana, gradobicie