czwartek, 12 stycznia 2017

CZEKOLADOWA


Odmiana wyprowadzona przez Polaka Ryszarda Piątka. Wg hodowcy jest to wariacja, lub mutacja odmiany Kardinał Ustoiczywyj Magaracz. Bardzo wczesna, grona luźne, o masie 400-700g. Jagody lekko owalne 23x21 mm, fioletowo-czerwone, o średniej masie 5-7g , bardzo smaczne, o muszkatowym posmaku. Wg RP w smaku tej odmiany wyczuwalna jest czekolada, ja mam problem z identyfikacją tej czekolady. Mrozoodporność stosunkowo niska, na poziomie – 22*C. W uprawie gruntowej raczej wymaga okrywania na zimę. Doskonale spisuje się w uprawie pod osłoną, wykazuje dużą plenność i dojrzewa w drugiej połowie lipca. Posiada podwyższoną odporność na choroby. Siła wzrostu średnia. Ciekawa, godna uwagi odmiana.

Moje filmy na You Tube

1.  Winorośl- drewno
2.  Winorośl- latorośl
3   Winorośl- łoza
4.  Winorośl- wilk
5. Winorośl- pasierb
6. Winorośl- latorośl syleptyczna
7. Winorośl- pąk
8.  Winorośl- podstawy cięcia
9.  Winorośl-letnie cięcie latorośli
10. Winorośl, usuwanie liści z okolicy gron
11. Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy sznura cz. I
12.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy sznura cz. II
13.Cięcie winorośli-wyprowadzanie formy Guyota I rok
14.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy Guyota II rok
15.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy Guyota III rok
16.Cięcie winorośli-wyprowadzanie formy Guyota IV rok
17.Cięcie winorośli-przykłady
18. Cięcie łozy winorosli przed ukorzenianiem
19. Winorośl Aloszenkin
20. Winorośl Palatina
21. Winorośl Kiszmisz Zaporoski
22. Winorośl, Iliczewskij Rannij
23. Gradobicie i jego skutki w winnicy
24. Gradobicie 11 sierpnia 2017
25. Winorośl, dwa tygodnie po gradobiciu
26. Winorośl, kwiatostany we wrześniu
27. Grona winorośli po gradobiciu
28. Aloszenkin zmasakrowany przez grad
29. Liście po gradobiciu
30. Winnica kapitana, gradobicie