poniedziałek, 9 stycznia 2017

NERO



Pochodzenie Węgry. Jedna z najatrakcyjniejszych, dla polskich warunków, ciemnych odmian ogólnoużytkowych. Mrozoodporność tej odmiany jest określona do – 24 st. C, co pozwala na jej uprawę bez okrywania .Grona średnie o masie 230-300g, zwarte. Jagody granatowe, owalne 22x17 mm, mięsiste, chrupkie o przyjemnym aromatycznym smaku. Pora dojrzewania średnio wczesna, przypada na okres 5-15 września. Wykazuje podwyższoną odporność na choroby grzybowe. Smaczne jagody, efektowny wygląd w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania sprawiają, że odmiana jest chętnie uprawiana w nasadzeniach amatorskich. Prawdopodobnie (nie sprawdzałem) jest przydatna do wyrobu wina. Według źródeł węgierskich daje wina intensywnie zabarwione.

Więcej zdjęć



Moje filmy na You Tube

1.  Winorośl- drewno
2.  Winorośl- latorośl
3   Winorośl- łoza
4.  Winorośl- wilk
5. Winorośl- pasierb
6. Winorośl- latorośl syleptyczna
7. Winorośl- pąk
8.  Winorośl- podstawy cięcia
9.  Winorośl-letnie cięcie latorośli
10. Winorośl, usuwanie liści z okolicy gron
11. Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy sznura cz. I
12.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy sznura cz. II
13.Cięcie winorośli-wyprowadzanie formy Guyota I rok
14.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy Guyota II rok
15.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy Guyota III rok
16.Cięcie winorośli-wyprowadzanie formy Guyota IV rok
17.Cięcie winorośli-przykłady
18. Cięcie łozy winorosli przed ukorzenianiem
19. Winorośl Aloszenkin
20. Winorośl Palatina
21. Winorośl Kiszmisz Zaporoski
22. Winorośl, Iliczewskij Rannij
23. Gradobicie i jego skutki w winnicy
24. Gradobicie 11 sierpnia 2017
25. Winorośl, dwa tygodnie po gradobiciu
26. Winorośl, kwiatostany we wrześniu
27. Grona winorośli po gradobiciu
28. Aloszenkin zmasakrowany przez grad
29. Liście po gradobiciu
30. Winnica kapitana, gradobicie