Ciemna
odmiana deserowa przydatna do amatorskiej uprawy w polskich warunkach
klimatycznych, o średnio-późnym okresie dojrzewania. Krzewy rosną silnie i
efektownie wyglądają. Odmiana regularnie i obficie plonuje. Grona średnie i duże
o masie 350-600g, stożkowate, luźne. Jagody duże 25x20mm, o masie 5-6g,
owalne, granatowe, skórka dość gruba. Miąższ
chrupiący, smak prosty, winny o umiarkowanej zawartości cukru. Z uwagi na
bardzo duże liście grona są mocno zacienione. W okresie wybarwiania jagód
wskazane jest przerzedzenie liści w celu lepszego nasłonecznienia gron, co
poprawia i przyśpiesza dojrzewanie. Wytrzymuje mrozy do -24 st. C. Istotną
zaletą, którą zaobserwowałem u tej odmiany jest wysoka tolerancja na wiosenne
przymrozki. W porównaniu z innymi odmianami dobrze plonuje po takich
przymrozkach. Ma podwyższoną wrażliwość na mączniaka prawdziwego, ale dość
skutecznie sama go zwalcza, co często objawia się zamierającą, czarną grzybnią
na liściach. Na mączniaka rzekomego ma małą wrażliwość. Przydatna do uprawy
gruntowej. Z uwagi na dużą siłę wzrostu może sprawiać problemy w uprawie pod
osłonami. W sytuacji bardzo dużego obciążenia wskazana redukcja plonu, co
przyspieszy późny okres dojrzewania.
Więcej zdjęć
Moje filmy na You Tube
1. Winorośl- drewno
2. Winorośl- latorośl
3 Winorośl- łoza
4. Winorośl- wilk
5. Winorośl- pasierb
6. Winorośl- latorośl syleptyczna
7. Winorośl- pąk
8. Winorośl- podstawy cięcia
9. Winorośl-letnie cięcie latorośli
10. Winorośl, usuwanie liści z okolicy gron
11. Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy sznura cz. I
12.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy sznura cz. II
13.Cięcie winorośli-wyprowadzanie formy Guyota I rok
14.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy Guyota II rok
15.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy Guyota III rok
16.Cięcie winorośli-wyprowadzanie formy Guyota IV rok
17.Cięcie winorośli-przykłady
18. Cięcie łozy winorosli przed ukorzenianiem
19. Winorośl Aloszenkin
20. Winorośl Palatina
21. Winorośl Kiszmisz Zaporoski
22. Winorośl, Iliczewskij Rannij
23. Gradobicie i jego skutki w winnicy
24. Gradobicie 11 sierpnia 2017
25. Winorośl, dwa tygodnie po gradobiciu
26. Winorośl, kwiatostany we wrześniu
27. Grona winorośli po gradobiciu
28. Aloszenkin zmasakrowany przez grad
29. Liście po gradobiciu
30. Winnica kapitana, gradobicie
Moje filmy na You Tube
1. Winorośl- drewno
2. Winorośl- latorośl
3 Winorośl- łoza
4. Winorośl- wilk
5. Winorośl- pasierb
6. Winorośl- latorośl syleptyczna
7. Winorośl- pąk
8. Winorośl- podstawy cięcia
9. Winorośl-letnie cięcie latorośli
10. Winorośl, usuwanie liści z okolicy gron
11. Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy sznura cz. I
12.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy sznura cz. II
13.Cięcie winorośli-wyprowadzanie formy Guyota I rok
14.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy Guyota II rok
15.Cięcie winorośli- wyprowadzanie formy Guyota III rok
16.Cięcie winorośli-wyprowadzanie formy Guyota IV rok
17.Cięcie winorośli-przykłady
18. Cięcie łozy winorosli przed ukorzenianiem
19. Winorośl Aloszenkin
20. Winorośl Palatina
21. Winorośl Kiszmisz Zaporoski
22. Winorośl, Iliczewskij Rannij
23. Gradobicie i jego skutki w winnicy
24. Gradobicie 11 sierpnia 2017
25. Winorośl, dwa tygodnie po gradobiciu
26. Winorośl, kwiatostany we wrześniu
27. Grona winorośli po gradobiciu
28. Aloszenkin zmasakrowany przez grad
29. Liście po gradobiciu
30. Winnica kapitana, gradobicie
31. Gronowe
gejzery